dimarts, 15 de novembre del 2011

A la recerca del matrimoni Colomer - Badia

Fa un temps, a través del web FamilySearch vaig trobar el aptisme el dia 19 de desembre de 1817 a Terrassa de Esperansa Theresa Josepha Colomer Y Badia filla de Marti Colomer Y Badia i de Maria Forreat. Sens dubte, és tracta d'una germana del meu rebesavi Jaume Colomer Forrellat, i per tant acabava aclarint el dubte del segon cognom de Martí Colomer, el que obria una nova via per avançar generacions en la branca del meu segon cognom.

Partint d'aquesta nova dada, i contrastant els meus apunts que m'havia facilitat el meu cosí Jordi Miralda que vaig detallar en aquest post descobreixo la identitat d'alguns germans del Martí Colomer i en conseqüència dels seus pares Thomas Colomer, un abaixador de Terrassa, i Rosa Badia natural de Vacarisses. També en el web de FamilySearch, apareix el batisme de Martí Colomer Badia, el 23 de setembre de 1791 al Sant Esperit de Terrassa.

El següent pas havia de ser cercar els capítols matrimonials de Thomas Colomer i Rosa Badia i avançar una generació més, i obrir vies per avançar-ne més. Per aquesta raó, ahir dilluns em vaig desplaçar a l'Arxiu Històric de Terrassa, demano consultar l'Arxiu Notarial i d'aquella època hi ha només el Notari Josep Torrella que comença l'any 1779 i fins el 1802. Començo la recerca a partir del 1791 enrere. En el Manuale de 1791 (Signatura topogràfica 520/2) pàgina 230 revers, apareix uns poders de Rosa Badia que diu així:


"Sie a tots notori: Com Rosa Colomer y Badia muller de Thomas Colomer parayre de la Vila de Tarrasa Bisbat de Barcelona filla legítima y natural de Joseph Badia boter del lloch y parroquia de St. Pere y St. Feliu de Vacarissas Bisbat de Vich y Francisca Badia y Codol conjuges vivents fent estas en presencia y de consentiment de dit Thomas son marit avall concentit. De son grat y certa ciencia constitueix y ordena en Procuradores seus certs y especials per las cosas avall escritas generals aixi que especialitat a la generalitat no derogue ni al contrari a dits Thomas Colomer y á Joseph Badia son marit y pare respective assi presents y á cada un de ells a solas de modo que lo principiat per lo un puga finire y terminare per lo altre per a que en nom de ella dita constituint i representant sa propia persona acció y dret punts ó á sols oppossien o facien apposar a ella dita atorgant en qualsevols suas causas tant de genere y parentela dels fundadors de aquellas com altrament y aixi qualsevols suplicas sent de paraula com en escrit a las personas y llochs a qui convinga y sie necessari presentar o fer presentar instar y requerir y perxo qualsevols testimonis produir y aquells fer citar rebrer y manifestar y també publicar y pero produir qualsevols protestacions y altres publichs instruments instar y fer requirir. Y aixi mateix per a que pugan un o lo altre de ells en demanar y cobrar dels administradors de ditas causas Pias totes y qualsevols quantitats de diner o las parts y porcions de ditas causas Pias que a ella dita constituint com á de genere y parentela del fundador y per qualsevol motiu y causa li pertañen y espectan y li seran consignadas per los dits administradors o altres qualsevols personas y per contemplació y auxilis de son matrimoni, y del que rebran pugan fer y firmar apochas albarans y altres qualsevols cautelas, y ab poder de substituir a una o més personas y los dits substituts revocan y nomenar altres. Y generalment pugan un y lo altre de ells puga fer y executar tot lo demés que ella faria y fer podria que los present que per a tot lo incident y dependent de ditas cosas los dona poder ab libera y general administració. Prometen lo que per dits sons Prôns. o lo altre de ells sera fet y procurat tenir per ferm y agradable y no revocarho en temps algun per alguna causa o raho baix la obligacio de tots los bens y drets seus universals mobles e inmobles haguts y per haver ab totas las renunciacions de fet y de dret necessarias. Y present lo dit Thomas Colomer a ditas cosas per dita sa muller fetas concent com a fetas en sa presencia y de voluntat y concentiments seus expressos. En testimoni del que firma la present escriptura en dita vila de Tarrasa vuÿ que comptam als vint y dos dias del mes de desembre del any de la Nativitat del Sr. mil set cents noranta y un. Essent presents per testimoni Francisco Solá sargento retirat y Pere Marsal pages los dos en dita vila de Tarrasa habitants...
Per dits Rosa Colomer y Badia y Thomas Colomer que diuhen no saber de escriurer y de sa facultat firmo lo Francisco Solá testimoni."


Amb aquest document queden identificats Josep Badia i Francisca Codol com a pares de Rosa Badia.Enllaç