dilluns, 15 de setembre del 2008

A Sabadell buscant sobre els Salt

Avui he estat a l'Arxiu de Sabadell, per tal d'extreure més informació de l'inventari de protocols del Fons de la Cort del Batlle de Sabadell. Aquesta és la informació que he extret de cadascun, la qual conté poca informació genealògica però sí permet conèixer anècdotes dels meus avantpassats:

AMH 2223/17 (10/05/1769)
Pere Joan Salt
(agent) pagès i peraire de Sabadell insta al Batlle de Sabadell, Josep Durán Cuyàs, per a que citi a Joan Petit (reu) pagès de la mateixa vila, per a que en judici i mitjançant jurament respongui si l'agent, i Jaume Petit, pare del reu havien tingut entre ells comptes, al que respon que és veritat, però que ja no li deu res. L'agent reclama que el reu sigui condemnat a haver-li de pagar la quantitat de 45 lliures, 9 sous i 4 diners, en cumpliment de tots els deutes pendents adquirits no només amb el difunt pare sinó també amb el propi Joan Petit, tal com acreditarà amb el llibre de dèbit i crèdit, a l'hora que Joan Petit adverteix que justificarà també.

AMH 2208/16 (18/03/1735)
El Doctor en medicina Josep Pereller i Josep Cabanyes, pagès, tots dos de la vila de Sabadell, denuncien a Jacint i Pere Joan Salt, pare i fill respectivament, perquè el passat dia 15 entres les 3 i les 4 de la tarda passaven per les vinyes situades a la partida anomenada Collsalarca i el mateix dia també per la nit van passar dits pare i fill Salt junt amb altres, sent publicat el Ban.
Jacint Salt manifesta que desde temps immemorial, tant ell com els seus antecessors han usat el camí que travessa per les vinyes de dits Pereller i Cabanyes així a peu com a cavall, per tal de cultivar i recollir els fruits de la peça de vinya que tenen a la partida Collsalarca del terme de Terrassa, ja que no existeix altre paratge per on passar, sinó amb molta dificultat, i que dit camí el necessiten per a portar l'aigua de la fonta propera al Camí Real per als jornalers.
Els esmentats Pereller i Cabanyes, diuen que per passar per el Camí Real de Sabadell a Manresa a les vinyes de Collsalarca, s'ha de prendre el Camí Real de Castellar i per ell s'entra a les vinyes per un altre antic camí anomenat Camí de les Vinyes de Collsalarca, i que per aquí han de passar els esmentats Salt.

AMH 2204/04 (17/10/1726)
Josep Lluc, en representació de Francesc Muntau, Prevere de Caldes de Montbui, reclama a Josep Cruz la quantitat de 36 lliures que la seva tia, Maria Salt Cruz, vidua, en concepte d'unes pensions d'un censal pagadores en dos terminis, el dia de la Verge d'Agost de 1725 i 1726 de 18 lliures cadascuna.

AMH 2202/13 (02/05/1720)
Feliu Turull, nebot de Jaume Turull, es converteix en hereu universal en haver mort sense descendència els fills de l'esmentat Jaume. Aquest adquireix els seus béns, entre els quals consta una casa a la Plaça Major, que en el dia d'avui està habitada sense causa ni raó, Maria Salt, vidua, i una vinya situada en la partida coneguda com Sant Iscle ocupada sense causa, raó ni títol per Josep Cruz.
"20. Posa que dita casa mencionada en lo article antecedent vuy en dia es tinguda y posehida per Maria Salt viuda dexada de Feliu Salt sastre y per tal publicament tinguda y reputada disposant de aquella com de cosa propia com aixi constar a les alegacions dels testimonis per esta part ministradors y altrament nou negará la dita Maria Salt viuda responent personalment y es cert."
El plec conté un document en llatí, que esmenta a Pere Joan Salt i Josep Cruz que van ser nomenats per Jaume Turull com a tutors i curadors de la persona i els béns del seu fill Francesc. Allà justifiquen la venda de la casa a Feliu Salt, a travès d'escriptura amb el Notari Emanuel Teixidor en data 19 de febrer de 1692 en poder del Notari Domingo Rojas en data 8 de febrer de 1695. A Pere Joan Salt, el va substituir com a curador el seu fill també anomenat Pere Joan Salt.