dijous, 28 de març del 2013

Cienfuegos y otros inéditos

Avui he rebut el llibre "Cienfuegos y otros inéditos (1925-1939)" llur autor, Guillermo Carnero posa ordre a uns documents inèdits de Jorge Guillén per a la seva càtedra sobre el poeta Nicasio Álvarez Cienfuegos (Madrid, 1764- Orthez, 1809).


En aquesta petita joia, a part d'analitzar la obra del poeta, també fa un repàs a la seva trajectòria personal. En apreciar les primeres notícies sobre aquest poeta, vaig sospitar que fos el pare de Antonio Álvarez Cienfuegos (Alcuéscar, 1790 - Ribera del Fresno, 185), però després he sabut que va morir solter sense descendència, però cap la possibilitat de que  pertanyi a aquest llinatge per diversos motius:

Tot i que el poeta Nicasio va nèixer a Madrid, el seu pare Nicolás era natural de Garrovillas (Extremadura) i era descendent de família asturiana, igualment del que m'havien explicat de la meva família. Quan Nicasio tenia 5 anys, va morir el seu pare, i en el testament de la seva esposa Manuela de Acero, fa referència a dos fills: Vicenta (amb la que es perdia el cognom), i Nicasio (sense descendència) però aquest, fill de Alonso Álvarez Cienfuegos (natural de Muriellos, concejo de Quirós) i de Beatriz Vázquez de Herrera, tenia altres dos germans: Alonso i Isabel.  Amb tot, acabem completant la branca paterna de l'arbre genealògic de Nicasio amb tres generacions més: el seu besavi: Toribio Álvarez de Cienfuegos, casat amb Catalina Méndez; el seu rebesavi: Pedro Álvarez de Cienfuegos, casat amb Ana Suárez; i per acabar l'avi quart: Alonso Álvarez de Cienfuegos.

Caldrà anar investigant les descendències d'aquests, per tal de trobar o descartar la pertinença a aquesta família, fins a arribar als pares de Antonio Álvarez Cienfuegos.

Espero, properament poder aportar noves informacions sobre aquesta branca.