dimarts, 26 de febrer del 2008

Recerca a l'Arxiu Històric de Terrassa

Avui a l'Arxiu Històric de Terrassa he consultat del Fons Notarial els Manuals del Notari Francesc Soler i Ler dels anys 1814, 1819 i 1820, amb força informació referent a la família:

Manual de 1814
Pàg. 82
Joseph de Paz y Montaner, reconeix deure i voler pagar a Joaquim Galí, fabricant de draps resident a la vila de St. Llorenç Savall i natural de Terrassa, la quantitat de 225 lliures moneda catalana, per venda de peça de terra partida vulgarment anomenada del Mas Oller, que afronta a sol ixent part amb Bartomeu Costa pagès i part amb els venedors, i a migdia amb el comprador i a ponent i tramuntana amb Francisco Mitjans Figueras pagès de Terrassa.

Manual de 1819
Pàg. 107 revers
En data 13 de febrer de 1819, Joaquim Sagrera fabricant de draps de Terrassa, en representació de Maria Rosa Vallhonesta y Martí muller de Magí Martí comerciant de la vila y Cort de Madrid, manifesta que la seva representada és hereva dels bens de la seva àvia Maria (Vallhoneta) y Costa, muller que fou de Ramon Vallhonesta llogater de mules de la vila de Terrasa, anomenada en el seu últim vàlid testament que féu i firmà en poder del Notari Ramon de Galves Cavallero en data 25 de juliol de 1805 sembla ser a favor dels seus difunts pares. "Constituït personalment lo memorat D. Joaquim Sagrera en lo nom que acciona, en aquella casa de dos casals amb eixida al detràs de la mateixa situada en la present vila y carrer vulgarment anomenat del Vall, la qual al dia d'avui habita Baldiri Rodó pagès de esta vila a titol de lloguer. Que afronta a sol y vent ab honors D.Joaquim Sagrera, a migdia ab Bartomeu Marcet pagès, a tremuntana ab dit carrer del Vall. Ha pres possessió de ella per dita sa principal entrant y eixint de la mateixa, y per ultim que dantre sol per un rato dins dita casa tenca y obri la porta principal y varias finestras de ella y luego animantse a dit pati o eixida de pas per ella y quedantse tambe sol per un rato en la mateixa... Joaquim Sagrera volia tenir y posehir perpetuament la memorada casa per dita sa principal y per los titols..."

Pàg. 494
El mossèn Valentí Boada de la Parròquia del Pi de Barcelona, per la vacant per defunció del mossèn Cayetano Tucó, va fer presentació i nomenament de dita capellania a favor de Antonio Viñals i subsidiàriament de Pablo Pometa Pbrê. la presentació i expedient d'adjudicació del qual han quedat suspeses pels esdeveniments de la darrera guerra, durant la qual va morir dit Pbrê. Pometa i emprengué la carrera de les armes el referit Antonio Viñals habent arribat notícia ques segueix en el servei com a oficial en el Regiment de Immemorial del Rei, absent a les Andalucies. Per aquests motius ha quedat sense efecte la presentació i nomenament.

Pàg. 525
Joaquim Galí
fabricant de draps de la vila de Terrassa, Prohom i Cònsul primer del Gremi de Perayres de Sant Antoni Abat de la Col·legiat i Parròquial Esglèsia de dita vila de Terrassa, Joseph Picanyol mestre futer de la ciutat de Barcelona, Prohom primer del Gremi de Fusters de la mateixa i Miquel Guilera mestre sabater de dita ciutat, els quals en dit respectiu noms i d'Administradors de la causa pia fundada per Pere Joan Mercader que fou de la fundada ciutat present elegits en son últim i vàlid testament que féu i firmà en poder de Montserrat Moral Notari de Barcelona a 11 de setembre de 1785 fan inventari dels ornaments que han trobat en la capella i sacristia de Sant Salvador.

Pàg. 543 revers
Maria (Oliu) y Boada, muller de Francesc Oliu retorcedor de llana de la vila de Terrassa, i Theresa (Cortés) y Boada, muller de Ramon Cortés galoner de la mateixa, són les hereues universals de tots els bens que va deixar en la seva mort, el seu germà Valentí Boada mossèn que va ser de l'Esglèsia del Pi de Barcelona, segons testament que va fer davant el Notari de Barcelona Manuel Maspons Berges, en data 16 de febrer de 1818.

Manual de 1820
Pàg. 112
Ramon Cortés i Francesc Oliu van presentar un plet contra Maria Anna (Cuyàs) i Devesa, reclamant-li el pagament de 2.200 lliures per dos vals signats pel seu difunt marit Josep Cuyàs a favor de Pau Boada Pbrê. de l'Esglèsia del Pi de Barcelona. La vidua s'hi oposa a pagar-los reclamant-los a ells més de 3.000 lliures per la despesa generada durant el temps que va tenir allotjats a casa seva, abans de la guerra el mateix Pau Boada i el seu germà Valentí Boada també Pbrê. que va ser de l'Esglèsia del Pi, mantenint-los i proveïnt-los de tot el necessari d'aliments i rentar i arreglar-los la roba sense haver passat comptes.

Pàg. 403
Lectura del testament de Ramon Vallhonesta, arrier de dita vila de Terrassa fill legítim i natural de Joseph Vallhonesta pagès de la parròquia de Sant Genís d'Horta, Bisbat de Barcelona, i de Marianna (Vallhonesta) Vilomara cònjuges difunts, que entregà escrit per ell a paper clos i serrat amb hòstia vermella, al notari Joseph Vendrell y Salvany, estant detingut al llit de malaltia corporal de la qual tem morir, en el que diu:
"La sepultura al cos meu fahedora al devant de la capella de Ntra. Sra. de la Mercé construhida dins de la colegiata Iglesia de la present vila, la que vull sem sia feta ab quatre oficis semidobles y si mon cadaver no podre ser enterrat en lo dit lloch deixo a la disposicio de mos marmessors lo lloch de meu enterro. 200 misas xerradas, 100 a la colegiata de la present vila y 100 en la Iglesia de Sant Francesc de la mateixa vila..."
Segueix el testament manifestant voler que es segueixi mantenint el seu germà Joseph pels 27 o 28 anys treballant amb ell. Afirma haver satisfet la dot a la seva filla Antonia pel seu matrimoni amb Domingo Cortés perxer, no llegant res als fills de dits cònjuges Ramon, Pere, Antonia i Maria. Deixa a cada una de les seves filles: Cecília i Marianna donzelles la quantitat de 50 lliures barceloneses i una calaixera amb la roba corresponent, i als seus fills: Joseph i Ramon la quantitat de 75 lliures barceloneses a cadascun a pagar en col·locació de matrimoni.