divendres, 22 de febrer del 2008

Sobre els Vinyals

En el bateig de Rosa Oliu Boada, filla de Francesc Oliu i Maria Boada Vinyals, apareix com a padrina Magdalena, muller d'Anton Vinyals, passamaner habitant de Vilafranca del Penedès.
Aquesta informació que rebo, el 23 d'agost de 2006 per un parent llunyà, fa sospitar que Anton Vinyals pugui tenir una propera relació familiar amb Maria Vinyals.

Amb data 2 de febrer de 2008, en el volum de Capítols Matrimonials del Notari Jaume Mullol Ferrer de Vilafranca del Penedès (AHC Alt Penedès) que comprèn els anys de 1790 a 1799 trobo el següent:

Pàg. 54:
Capítols Matrimonials, de l'enllaç ja celebrat entre Anton Viñals menor de dies fadrí, passamaner fill legítim i natural d'altre Anton Viñals major de dies també passamaner i de Magdalena (Viñals) y Ricart cònjuges vivents, tots de la present vila de Vilaranca d'una part, amb la honesta Josepha Devesa donsella filla legítima i natural de Domingo Devesa candaler i adroguer difunt i de Felicia (Devesa) y Jorba muller sua vivint, de la ciutat de Manresa.
En aquesta inscripció es refereix a Pau Boada, prevere de l'Esglèsia de Santa Maria del Pi, donant a entendre una relació familiar però sense determinar quina.

Finalment, el 21 de febrer de 2008, vaig a cercar el matrimoni a la Parròquia de Santa Maria del Penedès, en el llibre de desposoris que comprèn els anys que van de 1734 al 1758, es relaciona:

Pàg. 263
"Als dinou de mars de mil set sens sinquanta, en la Iglesia Parroquia de Vilafranca de Panades, avent precedit las tres monicions acostumades la ultima lo dia 15 de dit mes y any ab las degudas preguntas y supostos, explicant lo mutuo consentiment ab paraules de present, devota forma... foren units en matrimoni Anton Vinyals fadrí pasamaner habitat de esta part devuyt mesos en Vilafranca de Panades y antes de esta part de deu anys habitant en la parroquia de Santa Maria del Mar de Barna natural emparo de la Parroquia de sata Maria del Puig, terma de Esparraguera del dit Bisbat, fill legítim y natural de Joseph Vinyals quondam pages de dita parroquia de Santa Maria del Puig difunt, y de Marianna (Vinyals) y Ferrer muller de aquell vivint de una part, ab la honesta Magdalena Ricart donsella filla legítima y natural de Joseph Ricart paller de dita vila y de Josepa (Ricart) y vives cònjuges vivints per altre = asisti al matrimoni lo Rt. Dr. Vinyals prê vicari per fe quo, y subdegà del Panades = essent present per los testimonis lo Rt. Joan Ricart prê y Francisco Pares sastre..."

La conclusió és que Anton Vinyals Ferrer i Maria Vinyals, muller de Pau Boada siguin germans, pendent de confirmar-ho.